Algemene voorwaarden met BOARDROOM RENTAL POLICY | Boardroom meeting

Chamber Boardrooms is beschikbaar voordat gebruik op huurbasis. Kameractiviteiten hebben voorrang op allemaal andere boekingen. Het gebruik van een kamers mag het dagelijks werk met de kamermedewerkers niet hinderen. In allemaal promoties en mededelingen voor de vergadering / het evenement van uw bedrijf, mag de gegevens van het Brandon-kamer louter als vergaderlocatie worden gebruikt. Elk verzoek aan het Brandon-kamer vanwege uw vergadering / evenement te ondersteunen, te promoten of te sponsoren alsof goed te keuren, board-room.nl dienen eerst belanden goedgekeurd sinds de Brandon-kamer. Elke promotie of verkoop van spullen of services tijdens uw vergadering moet eerst worden goedgekeurd sinds de Brandon-kamer. Elke uitnodiging die werd gedaan voor de nieuwsmedia ter dekking van uw vergadering / evenement in de Brandon-kamer moet aanvankelijk worden goedgekeurd door het Brandon-kamer.

the boardroom

  • Bevestiging. Boekingen zijn niets bevestigd of gegarandeerd tot een sinds de Ruimte ondertekende Boardroom-overeenkomst is ontvangen. U ontvangt een bevestiging voor jouwe boeking zodra de overeenstemming is ontvangen.
  • Beschikbaarheid. Boardroom-boekingen zijn beschikbaar voor de klanten op basisbeginsel van wie het eerst komt, u eerst maalt. Alle gasten moeten de kamer verlaten op of vóór een aangegeven eindtijd vermeld in het contract. Ruimte aan de directiekamer wordt alleen geboekt aan de aangegeven tijden. De Brandon Ruimte van Koophandel behoudt zichzelf het recht voor om de directiekamer te annuleren. In geval van annulering door een Kamer, worden de kosten van het boeking niets in rekening gebracht. Een Kamer behoudt zich eveneens het recht voor een verhuur betreffende de bestuurskamer naar bijzonder goeddunken erbij weigeren.
  • Geldtransfer. Brandon-kamerleden die de directiekamer huren, beheersen gefactureerd belanden. Leden moeten een juiste reputatie hebben bij het Kamer. Niet-leden moeten hen huur betalen voorafgaand bij, of op de etmaal van hun boeking.
  • Annuleringsbeleid. Bij annulering tot 48 uur voor het reserveren wordt 50% van het totale huursom in rekening gebracht. Aangaande annuleringen binnen 24 uur gelijk reservering werd 100% met de complete huursom in rekening gebracht. De Ruimte behoudt zichzelf ook de recht voor om dezelfde kamerhuur voor Chamber-evenementen erbij annuleren.
  • Opstelling. De vergaderruimte op de bovenste verdieping is acceptabel voor 18 directiekamers. Het vergaderruimte beneden is passend voor maximaal 10 boardroom-stijl. Tabellen mogen niet belanden verplaatst behalve voorafgaande toestemming. De organisatie die de kamer huurt, ben verantwoordelijk aan het opzetten, opruimen en zorgen datgene het pand goed wordt beveiligd wanneer de ruimte niet toegankelijk is. Een kamer dienen in dezelfde staat word achtergelaten wanneer waarin dit is ontdekt.
  • Eten plus drinken. Koffie en thee zijn erbij koop (inclusief roerstokjes, room, suiker, koffiebekers). Andere benodigdheden zijn een verantwoordelijkheid betreffende de huurder (dwz borden, bestek, servetten, enz. ) De kamer biedt geen cateringdiensten, maar er karaf een lijst met leden worden verstrekt. Let met: voedsel plus benodigdheden deze zich in uw keuken bevinden, behoren zelfs de Brandon-kamer en zijn niet beschikbaar voor de klanten voor behandeling.
  • Toegang plus beveiliging. Een sleutel is nodig vanwege toegang erbij krijgen tot 8: 30 of gelijk 17: 00 uur. Dit sleutel moet uiterlijk vanwege 17: 00 uur bij het kantoor van de Kamer word opgehaald. Sleutels moeten de volgende etmaal naar het kantoor van de Kamer worden teruggestuurd (of tenzij anders overeengekomen. ) Wanneer de sleutel verloren gaan, zal een huurder dezelfde verloren sleutelprijs van $ 50 oplopen en inslikken de privileges voor verhuur van een kamer worden ingetrokken. Aangaande gebruik van het gebouw na 17. 00 uur is u van aanzienlijk belang datgene het gebouw te allen tijde veilig is. De enige toegang na 17: 00 zullen worden door de 11 th Street Building Entrance. U moet beslist begeleider bij de deur hebben terwijl de deur is ontgrendeld. Laat een deur met de uitgang niet toegankelijk staan. Dit zou het probleem moeten oplossen van personen die genkele deel uitmaken van de vergadering die het gebouw binnenkomt.
  • Het schoonmaken. Het huurder betreffende de directiekamer gaat ermee akkoord allemaal verantwoordelijkheid op zich bij nemen voordat de netheid van een directiekamer plus deze terug te brengen naar een staat waarin deze zich bevindt: de afval moet worden weggegooid in de daarvoor bestemde vertrek, alle vuile vaat dienen worden schoongemaakt en de stoelen moeten op hun juiste plaats worden teruggebracht rond een tafel van de directiekamer.
  • Aansprakelijkheid. Het is wel verstaan dat de Brandon Kamer van Koophandel op geen enkele manier verantwoordelijk ben voor persoonlijk letsel, schade aan eigendommen of andere aansprakelijkheden die kunnen ontstaan tijdens de gebruik met hun faciliteit. Huurder gaat ermee akkoord de vrijwaring vrij bij geven plus de Brandon Kamer betreffende Koophandel en de verhuurder, de Brandon Kamer van Koophandel, aansprakelijk te houden voordat dergelijke beschadiging.

De huurder gaat ermee akkoord allemaal aansprakelijkheid bij aanvaarden met betrekking tot de acties van zijn / haar gasten. Het huurder plus gasten wordt gevraagd door de eigendom van Brandon Chamber of Commerce te respecteren. Alle artikelen (voedselproducten, benodigdheden, incidentele effecten) dat niet rechtstreeks door een huurder word verstrekt, worden geacht erbij behoren tot Brandon Ruimte van Koophandel en haar personeel plus zijn daarom niet toegankelijk voor huurder en gasten. Huurders zijn aansprakelijk aan eventuele schade aan een faciliteiten en / of inhoud plus inrichting. Allemaal schade dienen onmiddellijk bij de kamermedewerkers worden gemeld. Van Room Renters werd verwacht datgene zij allemaal reparaties plus vervangingskosten van eventuele schade aan een faciliteit eigenhandig en / of een inhoud daarvan dekken. Huurders zijn niet om items achter erbij laten in de directiekamer, keuken of kelder. Alle items die niets behoren zelfs de Ruimte van Koophandel moeten worden verwijderd uit het gebouw wanneer een huur ben voltooid. Het Kamer van Koophandel is niet verantwoordelijk voor verloren of beschadigde items deze achterblijven in het gebouw van een Kamer. Schakel de lichten uit als u weggaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *